Ihminen avaruudessa

Kansainvälinen avaruusasema (ISS) 20 vuotta

Ensimmäinen pysyvä miehistö laukaistiin kohti Kansainvälistä avaruusasemaa (International Space Station - ISS) lokakuun viimeisenä päivänä vuonna 2000. Asemalle laukaistiin venäläisellä Sojuz-aluksella kokeneet avaruuslentäjätä William M. Shepherd (USA), Yuri Gidzenko (Venäjä) ja Sergei Krikalev (Venäjä). Siitä lähtien, nyt 20 vuoden ajan, on asemalla ollut jatkuva miehitys.


Kansainvälinen avaruusasema ensimmäisen pysyvän miehistön saapuessa vuonna 2000. Kuva NASA.

Rakentaminen

Kansainvälisen avaruusaseman rakentaminen alkoi 20.10.1998 avaruuteen laukaistusta Zarya-moduulista ja ennen pysyvää miehistöä viiden sukkulalennon miehistöt vierailivat asemalla lyhyen aikaa. Aseman laajentaminen uusilla moduuleilla jatkui vielä pysyvän miehityksen alettua, tärkeimmät ja suurimmat rakenteet saatiin asennettua vuoden 2009 aikana, mutta vielä senkin jälkeen uusia moduuleja on asemaan liitetty.

Aseman käyttöä on Yhdysvalloissa suunniteltu jatkettavan 2028 tai jopa 2030 asti. On keskusteltu myös siitä mahdollisuudesta, että aseman käyttöikää jatkettaisiin siirtämällä asema yksityisten toimijoiden hallintaan. Aseman rakentaminen ja operointi on ollut 16 maan yhteishanke. Mukana on ollut keskeisinä kumppaneina USA ja Venäjä, sekä muun muassa Japani, Kanada, Britannia ja kymmenen EU-maata.


Kansainvälinen avaruusasema vuonna 2020. Kuva NASA.

Toiminta

Kansainvälinen avaruusasema kiertää maata noin 410 kilomertrin korkeudessa. Radan koskeus vaihtelee ajan myötä, kun ilmakehä jarruttaa aseman vauhtia ja kiertorata madaltuu ja vastaavasti kun asemalla vierailevat rahtialukset käyttävät moottoreitaan nopeuden lisäämiseksi, aseman siirtyy korkeammalle radalle.

Asemalla valitsee painottomuus, tai niin sanottu mikropainovoima, joten siellä voidaan tehdä tieteellisiä kokeita joita Maan pinnalla ei voida tehdä. Aseman keskeinen tutkimuskohde on myös sen asukkaat, eli siellä tutkitaan miten pitkäaikainen painottumuus vaikuttaa ihmiseen. Tätä tietoa tarvitaan paitsi itse avaruusaseman asukkaiden terveydestä huolehtimiseen, myös suunnitteilla olevien Mars-lentojen tarpeisiin.

Miehistöt

Aseman miehistön koko on vaihdellut kolmesta kuuteen. Kun Yhdysvallat alkaa lentää sännöllisesti uusilla yksityisesti rakennetuilla aluksilla (SpaceX:n Dragon ja Boeinging Starliner), miehistö on mahdollista kasvattaa seitsemään.

Yli 240 ihmistä on käynyt avaruusasemalla. Ihmisiä on kuljettanut venäläinen Sojuz-kapseli, amerikkalainen Avaruussukkula ja viimeisimpänä SpaceX-yhtiön yksityinen Dragon-kapseli.

Asemalle on rahtia ja tarvikkeita toimittanut miehitettyjen alusten lisäksi erityiset rahtialukset, eli venäläinen Progress, eurooppalanen ATV, japanilainen HTV, amerikkalainen SpaceX-yhtiön Dragon-rahtialus ja amerikkalainen Northrop Grumman -yhtiön Cygnus-rahtialus.

 

- - - - - -
Julkaistu: 31.10.2020