Ihminen avaruudessa

Kansainvälinen avaruusasema ISS

Kansainvälinen avaruusasema, International Space Station, on Yhdysvaltojen johtama hanke rakentaa pysyvästi miehitetty avaruusasema.

Hanketta tehdään kansainvälisenä yhteistyönä, jossa varsinkin Venäjällä on merkittävä rooli.


Taiteilijan näkemys valmiista avaruusasemasta. (Kuva: Nasa)

 

Aseman paineistetun osan pituus on noin 73 metriä ja tukirakenteen kokonaispituus 109 metriä. Aseman paino on noin 420 tonnia.

Aseman normaali miehitys on seitsemän henkeä. Miehistöjä asemalle toimitetaan venäläisellä Sojuz-kapselilla ja amerikkalaisella Dragon-kapselilla. Aiemmin Yhdysvallat käytti avaruussukkulaa, mutta se ei ole lentänyt enää vuoden 2011 jälkeen. Sojuziin mahtuu kerralla kolme ihmistä ja Dragoniin neljä, joten kun asemalla on normaalisti seitsemän asukasta. Asemaan on jatkuvasti telakoituna Sojuz- ja Dragon-kapselit, miehistövaihtojen yhteydessä kumpiakin kapseleita voi olla kaksi samaan aikaan.

Asemalle toimittaa elintarvikkeita ja muuta rahtia säännöllisesti venäläinen Progress-rahtialus, japanilainen HTV, amerikkalaiset SpaceX-yhtiön Dragon ja Northrop Grumman -yhtiön Cygnus. Aiemmin myös eurooppalainen ATV-alus toimitti rahtia viidellä eri lennolla.

Asemalla on käynyt 239 henkilöä 19 eri maasta (2019 tilanne) ja asema on ollut asuttu marraskuusta 2000 lähtien.

Aseman käyttö loppuu mahdollisesti vuoden 2030 paikkeilla.


 

- - - - - -
Päivitetty 28.07.2022